Kumlama Nedir ?

Kumlama Nedir ?

Aralık 5, 2020 0 Yazar: Ezgi E.

Kumlama, kum püskürtme olarak da bilinir. Kum püskürtme bir yüzey işleme sürecidir ve esas olarak pas, kir, boya kalıntıları ve diğer kirleticileri temizlemek için kullanılır. İşlemde, işlem yapılacak yüzeye yüksek hızda bir patlatma maddesi püskürtülür.

Kumlama, özellikle çok yönlü kullanımları sayesinde metal işleme endüstrisinde ve inşaatta çok popülerdir. Kumlama işlemi bir yandan safsızlıkların verimli bir şekilde giderilmesi ve yüzeylerin hazırlanması için kullanılabilirken, diğer yandan mat cam veya taş yüzeyler gibi optik efektler oluşturmak için de kullanılır.

Uygulama Alanları

Geçmişte, kumlama esas olarak bileşenleri temizlemek için kullanılıyordu, ancak yıllar içinde yeni teknolojiler sayesinde istikrarlı bir şekilde gelişti ve bugün çok çeşitli uygulama alanları sunuyor. En önemli uygulamalar şunları içerir:

Temizleme: Endüstride makinelerden, motorlardan, sistemlerden, konteynırlardan veya kalıplardan kirlenmenin giderilmesi. İnşaat sektöründe cephe, duvar ve iskelet temizliği.
Pürüzlendirme: Boya veya alaşımların yapışmasını optimize etmek için yüzeyin işlenmesi.
Mikro kumlama: Mikrosistem teknolojisinde kullanılan cam plakaların yapılandırılması için.
Dekorasyon: Yüzeylerde paspas veya süs kesimleri.
Sıkıştırma: İnce çatlakları önlemek ve hizmet ömrünü uzatmak için sıkıştırma jetleri.
Pas giderme: Çelik yapılar üzerindeki pas birikintilerinin giderilmesi.

Bu uygulamalara ek olarak, tekstil endüstrisinde optik bir aşınma etkisi elde etmek için kumlama da kullanılmaktadır. Bu yöntem tartışmalı ve bazı ülkelerde yasaklanmıştır. Çünkü kuvars içeren toz solunduğunda toz akciğer hastalığı silikozuna yol açabilir.