Pisuvar Nedir? Susuz Pisuvarın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Pisuvar Nedir? Susuz Pisuvarın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Haziran 2, 2022 0 Yazar: admin

Pisuvar, özellikle umumi (halka açık) erkek tuvaletleri denildiğinde akla ilk gelen banyo elemanlarından birisidir. Kökeni Fransızca “piss-oir” kelimesi olan pisuvar tıpkı klozet gibi banyo hijyeni için gerekli olan bir banyo elemanı olmasının yanında aynı zamanda evler için de kullanım oranı giderek artıyor. Sizler için, banyolarda hijyen ve temizlik için olmazsa olmaz unsurlardan birisi haline gelen pisuvar hakkında cevabını merak ettiğiniz soruları yanıtlamaya çalışacak, susuz pisuvarın avantaj ve dezavantajlarından da söz edeceğiz. O zaman kökeni Fransızca olan ve dilimize özellikle 19. Yüzyılda giren pisuvar nedir? Susuz pisuvarın avantajları ve dezavantajları nelerdir? Bu ve diğer soruları birlikte yanıtlamaya çalışalım. 

Ayrıca Gömme Rezervuar Ne Demek? Ve Nasıl Çalışır? Yazımıza da göz atmayı unutmayın.

Pisuvar Nedir? 

Pisuvar, Fransızca “piss-oir” kelimesinin dilimizdeki halidir. Bu kelime Fransızca “idrar yeri” anlamına gelir ve özellikle erkeklere ayrılmış umumi tuvaletlerin olmazsa olmaz unsurlarından birisidir. Bu banyo elemanları, istenmeyen sıvı dışkının bir delikten akması ile temiz kalırlar. Ancak ilerleyen teknoloji, tuvalet elementleri için kullanılan kartuşların da kullanımını mümkün kılmıştır. Bazı pisuvar modelleri, tıpkı klozetlerde olduğu gibi manuel (elle kontrol edilen) bir tür sifona sahiptirler. Bununla beraber bazı modeller, kartuşlu bir sisteme sahiptirler ve susuz model tipleri olarak da bilinirler. Peki, susuz pisuvar nedir ve başka ne gibi isimlerle anılırlar?

Kartuşlu pisuvar olarak da bilinen susuz modeller, kirli suyum veya istenmeyen sıvı dışkının,  hazne iç yüzeyinde kalmasını engelleyen özel bir sisteme sahiptirler. Genellikle bu modeller için içinde bir tür özel yoğunluklu jel bulunan kartuşlar kullanılır ve bu kartuşlar, istenmeyen sıvının delikten akmasını sağlarlarken, hazne yüzeyine yükselmelerini engellerler. Kartuşlu modeller için kullanılan özel kartuş yapıları bir tür jel kapsülden oluşur. Bu kapsüller, içlerinde yoğunluğu idrardan çok daha yüksek özel bir jel içerirler. Bu jel, atık suyun dışarı atılması durumunda sıvının delikten akmasına izin verir. Buna karşın, haznesi dolarsa veya istenmeyen sıvı miktarı yoğunsa sıvı jelin kapanması sayesinde üste çıkmaz. Pek çok açıdan kartuşlu model, çok daha hijyenik ve temiz bir kullanım sunar ve bu, onların banyo ve tuvaletlerde tercih edilmesinin en önemli nedenleri arasında gelir. Kartuşlu pisuvarlar aynı zamanda atık suyun – idrarın atılması için su tüketmedikleri için çok daha yüksek oranda su tasarrufu sağlarlar ve bu, onların en önemli özelliklerinden birisidir. 

Tasarımlar aynı zamanda su ile de çalışabilirler. Genellikle bir tür ışık sensörü bulunan bu modeller, kullanıcı atık suyu attıktan sonra otomatik olarak sifonu çekerler. Ayrıca bu modellerin bazıları, metal bir tür düğme veya kol sayesinde atık suyun daha hızlı bir şekilde gider borusuna ulaşmasını sağlarlar. Temel olarak modelleri değerlendirdiğimizde, tuvalet unsurlarını su kullanan modeller ve kullanmayan modeller olarak ayırt edebiliriz. Susuz tasarımlar günümüzde aynı zamanda kartuşlu modeller olarak da bilinen banyo elemanlarının genel adı olarak kullanılmaktadır. Susuz kartuşlu sistemler, kartuşlu modeller olarak da bilinir ve yukarıda detaylı bir şekilde bahsettiğimiz gibi bir tür jel kartuşu ile çalışırlar. 

Pisuvar Nedir? Susuz Pisuvarın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Susuz Pisuvar Nasıl Çalışır?

Susuz pisuvar su kullanmadan atık suyun gider borusuna ulaşmasını sağlarken taşma veya birikme gibi istenmeyen durumların oluşmasını da engeller. Kartuşlu pisuvar veya kartuş sistemli pisuvarlar, atık suyun akmasına izin verirlerken, taşmalarını veya yüzeye çıkmalarını da engellerler. Kartuşlu pisuvarlar, bunu bir tür hoş kokulu jel ile yaparlar ve genellikle susuz pisuvarlarda bu jel kartuşunun belli aralıklarla değişmesi gerekli olabilir. 

Pisuvar ile bir banyo / tuvaletin en vazgeçilmez unsurlarından birisi de klozetlerdir. Temel olarak pisuvarlar, suyun basınç ve akışkanlığından faydalanarak atıkların gidere iletilmesini sağlarlarken, birikmelerini veya taşmalarını da engellerler. Temel olarak model çeşitleri için su kullanımının son derece önemli olduğunu, su kullanan ve su kullanmayan olmak üzere temel olarak iki tip pisuvar bulunduğunu söyleyebiliriz. Kartuş sistemli modeller, yukarıda bahsettiğimiz gibi bir tür jel kartuşu sayesinde idrarın gidere ulaşmasını sağlarken, taşmasını veya ana haznesine yükselmesini engeller. Bu tanımdan yola çıkarak, farklı türdeki tasarımların çeşitli kullanım avantajları ve dezavantajları bulunduğundan söz edilebilir. Tüm bunlara ek olarak, farklı modeller, farklı pisuvar fiyatları konusunu gündeme getirmektedir. Özellikle su kullanan çeşitli kartuşlu modellerde, idrarın gidere ulaşmasını suyun kendi sağlar ve su, kullanıcının isteği ile veya hazne başından ayrılması sonrasında gerçekleşebilir. Tüm bu ayrıntılar ve genellikle seramik kullanılarak üretilen banyo eşyası modelleri için farklı pisuvar fiyatları konusunu gündeme getirmektedir. İlk olarak farklı modellerin ne gibi avantaj ve dezavantajlarının bulunduğundan kısaca söz etmeye çalışalım. 

Susuz Pisuvar Avantajları ve Dezavantajları 

Susuz pisuvar, atıkların delikten akıp gitmesini ancak taşmasını – yükselmesini engeller. Bu açıdan jel sistemli tasarımlarda, oldukça kullanışlıdır ve yüksek miktarda su tasarrufu sağlar. Günümüzde, dünyanın farklı ülkeleri için temiz su, önemli ve kesinlikle israf edilmemesi gereken bir kaynaktır ve kartuşlu pisuvar olarak bilinen bu modeller, su kullanmadıklarından pratiktirler. Su tasarrufu, su israfı ve tesisat ile ilgili temel problemleri ortadan kaldırdığı için kartuş sistemli modellerin çok daha avantajlı oldukları söylenebilir. Buna karşın, su kullanmayan modellerin de kendilerine has bazı dezavantajları olduğu da aşikârdır. 

Kartuşlu pisuvarlar, kullanım sıklığına bağlı olarak değiştirilmesi gereken jel kartuşlara sahiptirler. Yoğun kullanımda, suyu hapseden jel kartuşların değiştirilme sıklığı ciddi oranda artar ki bu, ekstra bir maliyet olarak kullanıcıya yansır. Üstelik kartuş sistemli modellerin kullanımı genellikle büyük iş merkezlerinin veya AVM gibi genel kullanımlı tuvaletlere sahip yerler için uygundur. Ancak genellikle evler için, idrar haznesi modellerinin sulu veya kartuşlu olmasından çok tasarımları öne çıkar ve daha elegant daha detaylı tasarımlar yine bir tür masraf olarak kullanıcıya yansır. Tüm bunlara ek olarak jel sistemli modelleri için genellikle üreticilerin sunduğu hapsedici jel kartuş seçeneklerinden başka bir tercih şansınız da olmaz. 

Kartuş sistemli modellerin bir diğer ciddi dezavantajıda, insanların genellikle bu pisuvar modellerinin yeterince hijyenik ve temiz olduğuna dair olan inanışlarıdır. Genellikle insanlar, suyun kullanılmadığı pisuvarların yeterince temiz yeterince hijyenik olduğuna inanmazlar. Gerçekte ise jel kartuşu kullanan bu modellerin çok daha sofistike / karmaşık bir çalışma şeklinin olduğu söylenebilir. 

Bide hakkında merak ettikleriniz varsa Bide Nedir? Yazımızı mutlaka okumalısınız.

Sulu Pisuvar Avantajları ve Dezavantajları

Sulu pisuvar veya diğer bir adı ile su kullanan klasik modeller, genellikle ev veya ofisler gibi yoğun kullanımı bulunmayan yerler için idealdirler. Her ne kadar bu sistemi kullanan modeller ciddi su tüketimi ve su iletim sorunlarını da beraberinde getirseler de, sulu idrar hazneleri, ev gibi yaşam alanları için tercih edilebilecek ideal banyo unsurları olarak karşımıza çıkarlar. Adından da anlaşılabileceği üzere bu modellerde su kullanılır ve pek çok açıdan atık iletim sistemi, kartuşlu çeşitlerine nazaran çok daha ilkeldir. 

Su kullanan dizaynlar ile ilgili bir diğer en önemli dezavantajlardan bir tanesi de, gider kısmının çoğu zaman tıkanmaya meyilli olmasıdır. Bu tip bir durumda genellikle istenmeyen atık sıvı, deliğe bağlı haznede birikir. Tıkanma sadece gider deliğinde değil, bizzat gider borularında da gerçekleşebilir. Her durumda istenmeyen atık sıvı, iç haznede birikerek hijyen ve sağlık için uygunsuz, çirkin bir görüntü meydana getirir. Üstelik tıkanma mikropların üremesi için de ideal ortamın oluşmasını sağlamıştır. 

Sulu pisuvar modellerinin tıkanma sorunları, onların ciddi anlamda sorunlu olmalarını sağlar. Tüm bu özelliklerine ek olarak, bu modeller yoğun oranda su tüketimine neden olurlar ve maliyetlidirler. Su kullanan tasarımlarda gerçekleşen bu sorunların üstesinden gelmek için, fotoselli tipleri gibi su tasarrufu sağlayan modeller piyasaya sürülmüştür. Fotosel, kullanıcı başından ayrıldığında sifonu otomatik olarak çeker ve bir tür klasik klozet gibi çalışır. Bu sistem dolaylı yoldan sifon için harcanan suyun boşa harcanmasını engellemektedir. Su kullanan çeşitler, diğer bazı konularda da pratik olmayan durumların meydana gelmesinde etkilidir. Bu modellerin evlerde ve çeşitli küçük yaşam alanlarında kullanımı her ne kadar artma eğilimi gösterseler de, ofis ve evlere takılması maliyet gerektirmektedir. Üstelik su sistemli modellerin kurulumu ve onarımı, çok daha büyük bir maliyeti de beraberinde getirir. Kısaca, sulu modellerinin çok daha zahmetli ve maliyetli olduklarını söylemek mümkün. 

Pisuvar Nedir? Susuz Pisuvarın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Pisuvar Kartuşu Nedir?

Pisuvar kartuşu, su kullanmayan sistemler için vazgeçilmez tüketim malzemelerinden birisidir ve idrarın taşmasını, sıvı seviyesinin yükselmesini engelleyen bir tür kaplayıcı jeli içeren kartuşlardır. Bu kartuşlar, atık sıvının hazne deliğinden geçmesine izin verir; buna karşın sıvının hazneye doğru yükselmesini veya taşmasını engellerler. Kartuş, bu özel jeli – içeriği taşıyan bir tür kartuştur. Kartuş sistemli modellerde, özel yoğunluğa sahip jel kartuşunun belli aralıklarla değiştirilmesi gerekir ve bu yine ekstra maliyeti beraberinde getirebilir. 

Susuz Pisuvarın Avantajları Nelerdir?

Susuz pisuvarların avantajları, bu tip banyo – tuvalet elementleri için  temel bir sorunu çok daha hızlı, pratik ve su kullanmadan çözmesidir. Susuz modeller, ciddi anlamda su tasarrufu sağlarlar ve su tesisatı veya benzeri “su” temelli sorunların başlamadan sonlanmasını sağladıkları için çok kullanışlıdırlar. Susuz modellerin sağladığı bir diğer avantaj da çok ciddi oranda olmazsa, gider borusunda meydana gelen tıkanıklıklardan etkilenmemesidir. Jel, yoğun ve güçlüdür. Böylece sıvı taşmasını, ciddi anlamda önlemiş olursunuz. 

Kartuşlu modeller, çok daha yoğun miktarda su tasarrufu sağlarlar. Ayrıca su tesisatı ile ilgili sorunların oluşmasını daha ilk aşamada engellerler. Özellikle büyük AVM ve ofisler için, erkek tuvaletlerinde kullanılacak susuz modellerin pek çok avantajı olduğundan söz edilebilir. Buna karşın günümüzde çoğu insan, atık sıvı için su kullanılmadığı için bu tiptekilerin yeterince temiz veya hijyenik olmadığını düşünmektedir. Gerçekte ise, su kullanmayan çeşitlerin çok daha pratik bir çözüm sundukları söylenebilir. 

Pisuvar İle Su Tasarrufu Nasıl Sağlanır?

Pisuvar ile su tasarrufu sağlamak için su kullanmayan tasarımları tercih edebilirsiniz. Susuz pisuvarlar, sadece su tasarrufu sağlamakla kalmazlar. Aynı zamanda su tesisatı veya su iletimi ile ilgili çeşitli sorunları daha başından çözerler. Bu da dolaylı yoldan su tasarrufu derecesinin ciddi oranda artmasını sağlar. 

Su kullanmayan tasarımlar, özellikle kullanım oranının yoğun olduğu çeşitli alanlar için idealdirler. Bu tip yerler için su iletimi ciddi sorunları beraberinde getirebilir. Ancak özel jel kartuşları sayesinde susuz modeller, bu sorunu ortadan kaldırmışlardır. Evler için su kullanmayan tasarımların çok fazla oranda kullanıldığı söylenemez. Ancak su tasarrufu ve özellikle de su iletimi (su boruları, damlatma, sızıntı vb.) sorunları ortadan kaldırmak için, susuz tasarımlar çok daha uygun çok daha ideal biz çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Pisuvar ile su tasarrufu sağlamanın yolu ilk başta, doğru model tipinde karar kılmakla ilgili. Haznelerin atık suyu veya idrarı gidere aktarması bakımından temel olarak iki çeşit olduğundan söz etmiştik. Bu modellerden su kullanan ürün çeşidi, insanların daha hijyenik ve temiz olduklarına inandıkları, fotoselli veya manuel sifonlu çeşitlerdi. Diğer model, atık suyun – idrarın hanzede taşkınlık meydana getirmemesi için bir tür jel – kartuş sistemi kullanıyordu. Eğer bu iki temel modelden ikincisini tercih ederseniz, büyük oranda su tasarrufu sağlamanız mümkün olur. Bununla birlikte, ikinci seçeneğin insanlar gözünde çok temiz veya hijyenik bulunmaması ile ilgili bir algı probleminden de söz etmiştik. 

Su kullanan pisuvar modelleri ile de su tasarrufu belli bir dereceye kadar sağlanabilir. Bu modellerde genellikle manuel bir tür sifon yerine, fotosel veya özel bir tür sensör bulunur. Sensör, kullanıcı işini bitirdiğinde otomatik olarak sifonu kendisi çeker ve fazladan su kullanımını bir dereceye kadar önler. Bu, belli oranda su tasarrufu sağlamanın yollarından bir tanesidir. Aynı şekilde eğer su kullanan modellerde tasarruf sağlanması isteniyorsa, su tedariği veya iletimi konusunda da çeşitli önlemler alınabilir. Sızdırmaz, damlatmayan su boruları hazneye ulaşan suyun daha verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayabilir. 

Pisuvar Nedir? Susuz Pisuvarın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Çevre Dostu Pisuvar Modelleri 

Çevre dostu pisuvar modelleri denildiğinde akla ilk gelen modeller susuz çeşitleridir. Bu modeller, daha az su tükettiklerinden dolaylı yoldan dünyamızın en önemli kaynaklarından birisi ile ilgili israfın yaşanması önlenmiş olur. Sulu modeller daha hijyenik veya daha temiz olarak görülmelerine karşın, daha fazla su tükettikleri için çok çevreci veya bütçe dostu olarak tanımlanmazlar. Pek çok açıdan –tıpkı yukarıda sık sık tekrar ettiğimiz gibi- susuz modellerinin çevreye daha duyarlı ve daha az su kullanan başarılı ve kullanışlı modeller olduğunu söylemek mümkün. Yine de özellikle evlerde veya küçük ofislerde sulu modellerin daha yaygın olarak kullanıldığına herkes şahit olmaktadır. 

Sulu modeller, her ne kadar su tasarrufu sağlamak için farklı çözümlerle entegre edilerek kullanılsalar da, susuz tasarımlar kadar yoğun miktarda su tasarrufu sağlamazlar. Suyun dünyamız için ciddi ve giderek ulaşması zor, önemli bir kaynak olduğuna inanıyor ve su tasarrufu sağlamak istiyorsanız susuz çeşitler kadar kullanışlısı yoktur. 

Susuz Pisuvarın Dezavantajları Nelerdir?

Susuz pisuvarlar, atıkların birikmesini veya taşmasını önleyen çözümleri ile dikkat çekerler. Buna karşın onların da kendilerine ait çeşitli dezavantajları bulunur. Bunlardan ilki, her ne kadar daha az su tüketseler de, bakım ve onarım maliyetlerinin ciddi oranda yüksek olmasıdır. Üstelik kartuş sistemleri çok sayıda susuz tasarımlar için bakım ve de yenileme maliyetlerini ciddi oranda arttırmaktadır. Tüm bunlar, susuz modellerin bakım ve onarım maliyetlerine yansır. Tüm bunlara ek olarak, her ne kadar atık su ile ilgili inovatif bir çözüm sunuyor olsa da susuz çeşitlerin genellikle çok temiz veya hijyenik bulunmaması ile ilgili bir sorun olduğundan da söz etmiştik. 

Pisuvar fiyatları her iki model için de benzer rakamlarla karşımıza çıkar. Buna karşın özel jel sistemi, susuz tiplerin de bakım ve tamir maliyeti bakımından su kullanan çeşitlere yaklaşmasına neden olmaktadır. Günümüzde her türden tahliye sistemi ve diğer sistemler için “süreklilik” son derece önemlidir. Bu nedenle bu tip temizlik sistemlerinin bakım ve onarım maliyetlerinin düşük olması beklenir Düşük maliyet, inovatif sistemleri sürekli kullanılabilir kılmaktadır. Susuz modeller, her ne kadar atıkların ortadan kaldırılması konusunda inovatif bir çözüm sunsalar da, kartuş maliyetleri olarak da isimlendirebileceğimiz bakım maliyetleri ve tamirat, bu çözümün maliyet açısından dezavantajlı olmasına neden olmaktadır. 

Su kullanmayan pisuvar modelleri ile ilgili bir diğer en önemli sorun ise, kartuş değişimi ve benzeri işlemler için seçilen personelin eğitimidir. Bu çeşit ürünlerdeki jel kartuşunun kullanım sıklığına bağlı olarak değiştirilmesi gerektiğinden söz etmiştik. Değişim için, -özellikle büyük yaşam alanlarında- ilgili temizlik personelinin eğitilmesi gereklidir ve bu da su kullanımı konusunda tasarruf sağlasa da, susuz modeller için ciddi bir dezavantaj olarak karşımıza çıkmaktadır.