Barkod Ne Demek ?

Barkod Ne Demek ?

Şubat 15, 2021 0 Yazar: Ezgi E.

Büyük mağazalarda veya süpermarketlerde bulunan gıda, kozmetik, deterjan ve diğerleri gibi hemen hemen tüm ürünlerin, altlarında bazı numaralar bulunan siyah çubukların basıldığı etiketler vardır. Ancak, çok az kişi bu çubukların ve sayıların ne işe yaradığını biliyor. Peki siz bu siyah şeritlerin ne olduğunu biliyor musunuz? Bilmiyorsanız yazımızın devamını okuyarak öğrenebilirsiniz.

Barkod, bir tarama sensörü aracılığıyla okunabilen ve içeriği okumak için kodu çözülebilen bir dizi yüksek kontrastlı grafik öğesinden oluşan bir tanımlama kodudur. Bunlar, barkod olarak adlandırılan kodlama sistemi tarafından sağlanan çubuklardır ve tüccarlar için iş organizasyonunu kolaylaştırmak için kullanılır. Bilgisayarlı yazar kasa sahibi olanlar, barkod sayesinde stoklar, siparişler, raf pozisyonları, fiyatlandırma gibi mal hareketlerinin toplamını tespit edip analiz edebilir ve ilgili tüm hesaplamaları yapabilir. Toplama işlemi de kolaylaştırılmıştır. Kodlu ürün optik bir okuma cihazının önünden geçirilir veya etiket özel bir optik kalemle okunur.

Barkod Sayılarının Anlamı

Barkod Ne Demek ?
Barkod sayıları

Barkod sayıları, İlk 7 hane cd’yi oluşturur. “Küresel Konum Numarası”, yani “küresel konum numaralandırması”dır. Bu temel numara, talep üzerine her ülkede yetkili bir kurum tarafından verilir.
Her ülkeye bir veya daha fazla kimlik kodu atanır: bunlar EAN kodunun ilk 3 hanesidir. Sonraki 4 hane, üreticinin veya tedarikçinin adresini temsil eder.
Ek 5 hane makalenin kendisine aittir. Son numara, bilgisayarın herhangi bir “gözetimi” algılayabilmesi için yalnızca bir çek işlevi görür.

Barkodun Faydaları

En büyük avantajları, yüksek okuma hızı ve giriş hatalarının önlenmesidir. Manüel girişlerde hata payı yüksektir.

  • Mal akışını kontrol edebelirsiniz.
  • Depolamayı otomatikleştire bilirsiniz.
  • Şirket içindeki süreçleri optimize edilir.
  • Malları veya gönderiler takip edilebilir.
  • Kimlikleri ve biletleri doğrular.
  • Ayrıca barkodların makine tarafından okunabilirliği, nesnelerin otomatik veya yarı otomatik olarak kaydedilebileceği ve doğrudan bilgisayar sistemleriyle (mal yönetim sistemleri) karşılaştırılabileceği anlamına gelir.